Emlékszel még? – 1. rész

Ki ne emlékezne a mai 18-28 éves korosztályból a régi jó, jobbára történelemnek mondható DOS-os játékokra? Nem mai darabok, a jelenlegi operációs rendszereken már el sem futnának, maximum a Dosbox nevű ingyenes alkalmazással, de azzal is csak neccesen. Tény, hogy manapság szebbnél szebb játékokat fejlesztenek ki, amikkel természetesen szívesen töltök el időt. De az igazat megvallva, még a mai napig megdobban a szívem, érzem a régi illatokat, hallom a régi dallamokat, ha csak egy képet is meglátok a következő programokból:

Lion King
2   1

Életem első számítógépes élménye. Megfogott, magával ragadott, és rengeteg vidám percet szerzett nekem, és szinte biztosan mondhatom, hogy mindenkinek, aki kipróbálta. Simbával, a kis (későbbi pályákon felnőtt) oroszlánnal kalandozhatunk. Tipikus mászkálós, ügyességi játék, szép zenékkel és jó pár igazi kihívással tarkítva.
3

Aladdin

A másik nagy gyerekkori kedvenc, az Aladdin nevű Disney rajzfilm alapján készült program volt. Szintén mászkálós, ügyességi játékról beszélhetünk, a mese lényegesebb történései felelnek meg a pályáknak, melyek közül egyik másik igen nehezen teljesíthető. Almával dobálózunk, karddal vívunk, megkeressük az elrejtett kincseket, és végül legyőzzük Jafart, a főellenséget.

1aa
aladdin6

Tárhelyekről alapfokon

Hallunk ezt-azt a tárhelyekről, de nem tudjuk, egészen pontosan mit is takar a fogalom? Mai bejegyzésemben szeretném tisztázni az alapokat, hogy mindenki megtalálja a választ kérdéseire.

Ha veszünk egy tárhelyet, az jóformán olyan, mintha vásárolnánk magunknak egy telket az „internet országában”. Az, hogy később mi lesz a telekkel, csak rajtunk áll. Használhatjuk „raktár épületként” (FTP tárhely), ahova másokkal megosztandó, vagy éppen személyes célokra szánt adatainkat pakoljuk bele, de akár építhetünk rá egy „házat” is (weboldal), amit csinosítgathatunk igényeink és kedvünk szerint, majd ha készen van, az jöhet el meglátogatni minket, aki csak akar, illetve aki tudja a házikónk pontos címét (weboldal cím).

haziko1

Természetesen az sem mindegy, hány látogatója van az adott oldalnak, hiszen ha egy igazán populáris honlapról van szó, akkor érdemesebb nagyobb „telket” (tárhelyet) vásárolnunk, különben nem fog beférni a hatalmas vendégsereg.

Más oldalról megközelítve…

A webtárhely szolgáltatás (shared web hosting service) „központja” a kiszolgáló szerver, melynek erőforrásait több felhasználó között osztják el. Minden felhasználó kap egy saját tárhelyet, melynek (nyilvános) tartalmát egyedi domain néven lehet elérni. Nagyobb kapacitást igénylő oldalakból természetesen kevesebb fér el egy kiszolgáló szerveren, de a kisebb látogatottságú oldalakból igazán sokat lehet költséghatékonyan üzemeltetni.

FTP Tárhely – Biztos pont

Előző bejegyzésemben kitértem arra, hogy kiknek ajánlott az FTP Tárhely. De valahogy úgy éreztem, hogy nem teljes a kép, amit sikerült adnom a felhasználói körről. Aztán eszembe jutott! Hiszen miért kellene ahhoz titkos céges adatoknak lennie, hogy egy ilyen tárhelyre igényt formáljak? Miért kell ahhoz fontos üzletembernek lennem, hogy egy ilyen nagyszerű szolgáltatást igénybe vegyek?
Nem kell!
Ha magánemberként szeretne valaki tárhelyet bérelni, ugyanúgy 100%-ig ki tudja használni annak minden előnyét. Úgy gondoljátok fölösleges? Lássunk pár szemléletes példát!
Régi családi videókat, fotókat először cd-re majd dvd-re mentegettünk rá. Hosszas munkafolyamat volt ez, mely egy nagyobb archívum esetében akár napokig is eltartott. Aztán persze jött az újítás, az adathordozó. Most már sokszor azt sem tudjuk, hogy mi van a számítógépünkön, mi van kiírva dvd-re, cd-re és mi van adathordozókon. Mi van pendriveon, külső winchesteren stb. És amikor az ember szeretné megnézni az elsős versmonását, esetleg az óvodai búcsúztatóját ahol pörgős néptáncszoknyában ropta bebongyorított (fiúk esetében lenyalt) hajjal, akkor nem is tudjuk, hol keressük. Sokan már egész adminisztrációs bázist hoztak létre, excel táblázattal és kis papírfecnikkel, hogy mi hol, és min található. De biztos, hogy mai világunkban ezt csakis ilyen bonyolult és sok időt, energiát felemésztő módon lehet megcsinálni? Természetesen nem!
A bérelt tárhelyre akár családi fotókat, videókat is feltölthetünk és ha nézegetni, mutogatni szeretné őket a büszke anyuka a frissen bemutatott vőlegényjelöltnek, pár kattintással bárhol, bármikor elérhetőek lesznek azok! A cd sérülhet, a gépről elveszhet az adat, a wichester tönkre mehet. De a tárhely biztos és mindig elérhető. Éljünk ezzel a lehetőséggel és ne hagyjuk, hogy kedvenc emlékeink, fontos feljegyzéseink, kedvenc filmjeink elvesszenek. Megkönnyíti és egyszerűbbé teszi a dokumentációt!

FTP Tárhely – kiknek jó?

Mint látjátok, blogom címében szerepel az a szó, hogy FTP tárhely. Bizonyára sokan tudják, hogy ez mit jelent. Azok kedvéért viszont, akik csak nézelődők még, szeretném egy kicsit jobban bemutatni, hogy mit is takar ez a bűvös kifejezés.

Sokan találkoztunk már azokkal a problémákkal, amikor a másik fél nem kapta meg, vagy nem egészében kapta meg a csatolt fájlt. Esetleg nekünk kellett bajlódnunk a csatolásnál, mert a fájl túl nagy volt, nem tudtuk kellően összecsomagolni, lekicsinyíteni. Vagy ha meg is tudtuk ezt tenni, az már nem volt megfelelő, így nem akartuk az ügyfélnek átküldeni. Részmegoldás az adathordozók használata. Átküldetjük egy futárral az anyagot, az a legbiztosabb. De ez költséges és nem épp professzionális megoldás ha cégekről van szó.

Sokkal jobb benyomást kelt, ha úgynevezett FTP tárhelyre irányítjuk ügyfelünk. Erre a tárhelyre feltölthetjük az adatokat, információkat, melyekre az ügyfélnek vagy bárki másnak szüksége lehet. Amilyen könnyen mi feltöltöttük, az ügyfél le is töltheti azt.

Azon kívül, hogy az ügyfelek is könnyebben érik el és töltik le az adatokat, a belső kommunikációt is nagyban megkönnyíti, felgyorsítja. Ugyanezekkel, a fentebb felsorolt problémákkal szembesülnek cégen belüli munkatársaink, dolgozóink is. Könnyítsük meg mindennapjaikat, munkájukat, így hatékonyabb lehet a munkahelyi kommunikáció, mely elősegítheti cégünk működését is!