2013. augusztus hónap bejegyzései

Emlékszel még? – 1. rész

Ki ne emlékezne a mai 18-28 éves korosztályból a régi jó, jobbára történelemnek mondható DOS-os játékokra? Nem mai darabok, a jelenlegi operációs rendszereken már el sem futnának, maximum a Dosbox nevű ingyenes alkalmazással, de azzal is csak neccesen. Tény, hogy manapság szebbnél szebb játékokat fejlesztenek ki, amikkel természetesen szívesen töltök el időt. De az igazat megvallva, még a mai napig megdobban a szívem, érzem a régi illatokat, hallom a régi dallamokat, ha csak egy képet is meglátok a következő programokból:

Lion King
2   1

Életem első számítógépes élménye. Megfogott, magával ragadott, és rengeteg vidám percet szerzett nekem, és szinte biztosan mondhatom, hogy mindenkinek, aki kipróbálta. Simbával, a kis (későbbi pályákon felnőtt) oroszlánnal kalandozhatunk. Tipikus mászkálós, ügyességi játék, szép zenékkel és jó pár igazi kihívással tarkítva.
3

Aladdin

A másik nagy gyerekkori kedvenc, az Aladdin nevű Disney rajzfilm alapján készült program volt. Szintén mászkálós, ügyességi játékról beszélhetünk, a mese lényegesebb történései felelnek meg a pályáknak, melyek közül egyik másik igen nehezen teljesíthető. Almával dobálózunk, karddal vívunk, megkeressük az elrejtett kincseket, és végül legyőzzük Jafart, a főellenséget.

1aa
aladdin6

Tárhelyekről alapfokon

Hallunk ezt-azt a tárhelyekről, de nem tudjuk, egészen pontosan mit is takar a fogalom? Mai bejegyzésemben szeretném tisztázni az alapokat, hogy mindenki megtalálja a választ kérdéseire.

Ha veszünk egy tárhelyet, az jóformán olyan, mintha vásárolnánk magunknak egy telket az „internet országában”. Az, hogy később mi lesz a telekkel, csak rajtunk áll. Használhatjuk „raktár épületként” (FTP tárhely), ahova másokkal megosztandó, vagy éppen személyes célokra szánt adatainkat pakoljuk bele, de akár építhetünk rá egy „házat” is (weboldal), amit csinosítgathatunk igényeink és kedvünk szerint, majd ha készen van, az jöhet el meglátogatni minket, aki csak akar, illetve aki tudja a házikónk pontos címét (weboldal cím).

haziko1

Természetesen az sem mindegy, hány látogatója van az adott oldalnak, hiszen ha egy igazán populáris honlapról van szó, akkor érdemesebb nagyobb „telket” (tárhelyet) vásárolnunk, különben nem fog beférni a hatalmas vendégsereg.

Más oldalról megközelítve…

A webtárhely szolgáltatás (shared web hosting service) „központja” a kiszolgáló szerver, melynek erőforrásait több felhasználó között osztják el. Minden felhasználó kap egy saját tárhelyet, melynek (nyilvános) tartalmát egyedi domain néven lehet elérni. Nagyobb kapacitást igénylő oldalakból természetesen kevesebb fér el egy kiszolgáló szerveren, de a kisebb látogatottságú oldalakból igazán sokat lehet költséghatékonyan üzemeltetni.