Tárhelyekről alapfokon

Hallunk ezt-azt a tárhelyekről, de nem tudjuk, egészen pontosan mit is takar a fogalom? Mai bejegyzésemben szeretném tisztázni az alapokat, hogy mindenki megtalálja a választ kérdéseire.

Ha veszünk egy tárhelyet, az jóformán olyan, mintha vásárolnánk magunknak egy telket az „internet országában”. Az, hogy később mi lesz a telekkel, csak rajtunk áll. Használhatjuk „raktár épületként” (FTP tárhely), ahova másokkal megosztandó, vagy éppen személyes célokra szánt adatainkat pakoljuk bele, de akár építhetünk rá egy „házat” is (weboldal), amit csinosítgathatunk igényeink és kedvünk szerint, majd ha készen van, az jöhet el meglátogatni minket, aki csak akar, illetve aki tudja a házikónk pontos címét (weboldal cím).

haziko1

Természetesen az sem mindegy, hány látogatója van az adott oldalnak, hiszen ha egy igazán populáris honlapról van szó, akkor érdemesebb nagyobb „telket” (tárhelyet) vásárolnunk, különben nem fog beférni a hatalmas vendégsereg.

Más oldalról megközelítve…

A webtárhely szolgáltatás (shared web hosting service) „központja” a kiszolgáló szerver, melynek erőforrásait több felhasználó között osztják el. Minden felhasználó kap egy saját tárhelyet, melynek (nyilvános) tartalmát egyedi domain néven lehet elérni. Nagyobb kapacitást igénylő oldalakból természetesen kevesebb fér el egy kiszolgáló szerveren, de a kisebb látogatottságú oldalakból igazán sokat lehet költséghatékonyan üzemeltetni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>